2024. Magyarország Őrangyala oltalmazd Hazánkat!

,,Legyen hát célod: Istennek dicsőség, Magadnak munka. Az egyén szabad Érvényre hozni mind, mi benne van. Csak egy parancs kötvén le: szeretet." Madách Imre - Az ember tragédiája

2024.01.18. Bp.-Csepel, Változások-változatok, Csepel Galéria

www.facebook.com/csepelgaleria

Szent Norbert szobrommal és Szent Norbert megtérése című domborművemmel veszek részt a Képző- és Iparművészek Szövetségének, szobrász szakosztályának csoportos kiállításán. A kiállítás megtekinthető 2024 február közepéig.

2023.09.14. Szentendre, Térfoglalás, VI. Szobrász Biennálé

2023.06.01.17:00, Budapest, Csepel Galéria, Finisszázs Mezey Katalinnal és Lackfi Jánossal

2023. Vörösberény, Premontrei nővér-sír

Gabi nővér O.Praem. kántor síremléke. Korpusz alatt jobb és bal oldali kis figurák az angyali üdvözlet szereplői, Gábriel arkangyal és Szűz Mária. A kotta részlet egy Mária antifóna dallama.

2023. Budapest, 02.16.-03.20.-ig, TEST ÉS LÉLEK csoportos kiállítás, MKISZ

www.facebook.com/photo/

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége tisztelettel meghívja Önt a

TEST ÉS LÉLEK kisplasztikai kiállítás megnyitójára

2023. február 16-án, csütörtökön, 18 órára.

A kiállítást köszönti: Simonffy Márta elnök, MKISZ

A kiállítást megnyitja: Kalmár János Munkácsy-díjas szobrászművész

Helyszín: 1061 Andrássy út 6. Megtekinthető: március 20-ig. Hétfőtől-csütörtökig 10-18 óráig.

Támogatóink: NKA – MMA – HUNGART – KIM

www.facebook.com/MKISZMagyarKepzomuveszekesIparmuveszekSzovetsege/

2022.10.11. 17:00, Budapest, Csepel Galéria, Porbul címmel egyéni kiállításom nyílt

2022.08.18. Zsámbék, Szent Norbert kút és gyógynövénykert avatás, megáldás

A Premontrei Rend 900-dik évfordulójára a zsámbéki gyógynövénykertbe tervezett és megvalósított domborműves süttői mészkő kutam avatása volt 2022.08.18.-án 14 órakor.

A kutat tervezte és megvalósította Oláh Katalin Kinga szobrászművész.

Süttői mészkőből kivitelezte a Kőszobrász Kft. Pap János vezetésével. A domborművek kivitelezésében részt vett Oláh Katalin Kinga szobrászművész is.

Az ünnepségen köszöntötte a jelenlevőket: Holnapy Dénes Márton OPRAEM. plébános és Dr. Juhász Ágnes Katalin OPRAEM., a zsámbéki Premontrei Női Kanonokrend ált. főnöknője;

Kút avató beszédet mondott P. Kálmán Peregrin OFM. plébános, művészettörténész;

Beszédet mondott és a kutat, kertet megáldotta: Thomas Handgratinger OPRAEM. emeritus generális apát.

Szép lett Ocsovai András kozterkep.hu odalon, a kútról létrehozott műlapja! Köszönet érte! (A többiért is!)

www.kozterkep.hu/46396/szent-norbert-kut

2022.05.18.- 07.15.-ig. Budapest, Ezüstgerely kiállítás, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum

Május 18-án került sor a díjak átadására és a pályázat legjobb munkáiból készült kiállítás megnyitójára. A kiállítás a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállító épületében, a SportAgorán tekinthető meg, hétfő kivételével 10 és 17 óra között. A kiállítás színes katalógusa megvásárolható a helyszínen.

1146 Budapest, Ifjúság útja 2. (feljárat a Metró Dózsa György úti kijárata felől)

2022.05. Zsámbék

Heni nővér, (Keresztes nővér), sírja a Zsámbéki temetőben. A domborműves részen Korpusz egyik oldalán Szent Henriettával, másik oldalon kereszttel, rózsával. Süttői mészkőből faragott.

2022. Zsámbék Premontrei Női Kanonokrend Rendháza; Korpusz, festett változat

Korpusz, avagy Jézus utolsó hét szava a kereszten

Tervező, szobrász: Oláh Katalin Kinga képzőművész, szobrász

Festő: Molnár István képzőművész festő, részletek kidolgozásában közreműködött: Oláh Katalin Kinga

Készült: a szobor - 2014, a festés, elhelyezés - 2022.

2021.Szentendre, Kontaktusok, V. Szobrász Biennálé, 09.17.-11.14.

A kiállítás november 14-ig, csütörtöktől vasárnapig, 10-18 óráig látogatható a Művészet Malom régi és középső szárnyában. Cím: 2000-Szentendre, Bogdányi u. 32. mkisz.hu/kiallitasaink/kontaktusok-v-szobrasz-biennale/

,,A biennálét Szentendre Városa alapította 2009-ben, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének kezdeményezésére. Az alapítást szakmailag támogatta a Magyar Szobrász Társaság és a Szentendre Művészetéért Alapítvány.

Művészettörténészekből és szobrászokból álló szakmai zsűri válogatja az országos, nyilvános felhívásos pályázatra beérkező műveket, melyek a képzőművészet minden irányzatát képviselik (figurális, absztrakt, geometrikus, konceptuális, virtuális stb., teljesen szabadon választható anyaghasználattal). Idén 184 pályaműből választotta ki a zsűri 64 alkotó 85 művét a biennálén történő bemutatásra.

A zsűri a díjak számánál nagyobb számú díjazási javaslattal él, és a díjadományozók ezekből szabadon választhatnak. Az V. Szobrász Biennálén a Magyar Művészeti Akadémia díját Menasági Péter szobrászművész, az Emberi Erőforrások Minisztériuma díját Oláh Katalin Kinga, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége díját Kelle Antal artformer, a Magyar Szobrász Társaság kiállítási díját Gergely Réka, Szentendre Város és a Ferenczy Múzeumi Centrum közös díját – a művésztelepi részvételt – Csurgai Ferenc szobrászművész nyerte." szentendreprogram.hu/szentendre-varos-es-az-fmc-kozos-dijat-csurgai-ferenc-szobraszmuvesz-nyerte/

2021. Budapest, 09.09. -10.10. Csepel Galéria, Kenyér és bor - csoportos kiállítás

A Csepel Galériában megnyílt a ,,Kenyér és bor” című tárlat az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére szeptember 9-én. A tárlaton Pálffy Katalin szobrászművész köszöntötte az érdeklődőket. Urbán Ágnes művészettörténész mutatta be a huszonöt képzőművész munkáit felölelő kiállítást, amelyek az Oltáriszentség csodáját jelenítik meg. A kiállítás október 10-ig tekinthető meg hétfőtől csütörtökig 9-16 óráig, pénteken előzetes egyeztetéssel. Bejelentkezés telefonon: 278-0711 (Csete Balázs utca 15.) www.facebook.com/csepelgaleria/

2021.09.04.-11.14. Szeged, Horizont, maoe kiállítás

,,Mintegy 600 alkotó művét mutatja be a MAOE és a REÖK legújabb tárlata. A „Horizont” - on a műfajok széles spektrumát átfogva a legkülönbözőbb művészeti ágak mutatkoznak be, szeptember 4-től november 14-ig. Emellett „Találkozások” címmel egy izgalmas vándorkiállítást is láthatnak az érdeklődők a Magyar Ede téren."

www.reok.hu/hu/item/1324-nagyszabasu-kiallitassal-indul-a-szeptember-a-reok-ben

2021. szeptember, Formák-formarendek, Szentendre, csoportos kiállítás

A Magyar Iparművészek és Képzőművészek Szövetsége és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tisztelettel hívja meg Önt és kísérőit a FORMÁK – FORMARENDEK című csoportos szoborkiállításra.

Időpont: 2021. szeptember 3.-tól. Helyszín: ÚjMűhely Galéria, 2000 Szentendre, Fő tér 20.

A kiállítást megnyitotta: Dr. Kiszely Noémi, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának tanácsadója

Házigazda: Tardy-Molnár Anna, a MANK ügyvezető igazgatója

Kiállító művészek:

Csurgai Ferenc, Farkas-Pap Éva, Fűkő Béla, Kutasi Tünde, Menasági Péter, Oláh Katalin Kinga, Rabóczky Judit, Szabó Virág, Szanyi Borbála, Várnagy Ildikó

A kiállítás kurátorai: Simonffy Márta, elnök, MKISZ és Urbán Ágnes, főtitkár, MKISZ

2021.07.02. Visegrád, Circus Flow pályázat kiállítása

Július 2-án megnyílt a Cirkusz / Művészet / Alkotás című nyílt pályázat kiállítása Visegrádon, Circus Flow címen. Itt egy napig voltak a művek egy V4-es esemény alkalmából, a továbbiakban a Fővárosi Nagycirkusz épületében látható a tárlat. Kiállított munkáim: Szuplé, Négy tornász.

fnc.hu/hirek/nagy-sikerrel-zarult-a-circus-flow/

2021.06.06. és 07. Csorna, Zsámbék Szent Norbert szobor avatása

Szent Norbert szobrom elkészült, felavatásra, megáldásra került Csornán, a Csornai Premontrei Apátság templomkertjében 06.-án Szent Norbert napján, ami idén egy napra esett Úrnapjával.

www.magyarkurir.hu/hirek/urnapja-es-szent-norbert-unnepe-csornai-premontreiekkel

www.kozterkep.hu/43416/szent-norbert

www.youtube.com/watch

Zsámbékon pedig, 07.-én hétfőn, a Premontreiek által ellátott Zsámbéki Plébániatemplom kertjében, az ünnepi vesperást és szentmisét követően. A szentmisét a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, Spányi Antal celebrálta, majd a szobrot is ő áldotta meg.

www.szfvar.katolikus.hu/hirek/alapitojat-unnepelte-a-premontrei-rend-20210607-beszamolo

www.magyarkurir.hu/kultura/szent-norbert-uj-szobra-zsambekon

www.kozterkep.hu/43283/szent-norbert

Honlapom fenti képein a zsámbéki avatás Spányi Antal megyéspüspökkel, a premontrei rend tagjaival és a hívekkel, valamint a szobor a kőszobrász kivitelező kollégával, vendégekkel, és az alkotóval (Oláh Katalin Kinga) látható.

A szobor megvalósításában a Cellini Bt., valamint a Kőszobrász Kft működtek közre.

2020. Budapest, szeptember 11-27. Töredékek című csoportos kiállítás.

mkisz.hu/kiallitasaink/toredekek-torzok/ Cím: Budapest, Andrássy út 6. I. em. MKISZ kiállítóhelye.

2020. Budapest, júli.29.-aug.15.-ig. Pesterzsébeti Múzeum, Gaál Imre Galéria,

Válogatás a Dimenziók című 2019-es maoe kiállítás Szegeden a REŐK Palotában bemutatott anyagából. cím: Budapest 1201, Kossuth L. u. 39.

2020.03.01.-08.31. MMA támogatás

A ,,Magas színvonalú művészi alkotómunka feltételeinek megőrzése, megvalósítása." címmű szakmai pályázatom, 2020. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

2019. Előretolt Helyőrség III. évfolyam 49.szám, december 7.

Olvasható, megnézhető itt az Album Tanulmányok linkre kattintva, valamint az Előretolt Helyőrség internetes oldalán.

2019.11.12. Budapest, Veritas Intézet, 23 '56-os hős, állandó kiállítás megnyitója

Jól sikerült a megnyitó, köszönet Wittner Máriának és a Veritas Intézetnek! Képek az eseményről feltöltve. A kiállítást megnyitotta a Veritas Intézet részéről Marinovich Endre a Veritas Intézet főigazgató-helyettese, beszélt Wittner Mária a Corvin-közi felkelőcsoport egykori tagja, '56-os halálraítélt, valamint a képzőművészek, majd Rácz János történész, Veritas Intézet tudományos munkatársa, az életrajzok írója, mondta el befejező gondolatait. Az állandó kiállítás az Intézetben, nyitvatartási időben megtekinthető, a portrékból és az életrajzokból készült album ott megvehető, vagy Wittner Mária dedikálásával ellátott példány e honlap email címén megrendelhető.

2019.10.08.-2020.03.30. Budapest, Őszi tárlat, Stefánia Palota kertje

2019. okt..05.-nov.17. Szeged, Dimenziók - maoe csoportos kiállítása, REÖK

2019. Vecsés

Fotók: Oláh Mátyás László

Malenkij Robot emlékmű avatása Vecsésen. Az ünnepségen beszédet mondott többek közt Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Szlahó Csaba Vecsés polgármestere. A szobrot méltatta Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő helyettese. A leleplezésben részt vett még Frühwirth Mihály a Kulturverein Egyesület nyugalmazott elnöke, az emlékmű megvalósításának fő mozgatója. Az emlékművet megáldotta Dr. Cserháti Ferenc Esztergom-Budapest segédpüspöke és Dr. Huszka Mihály plébános.

www.kozterkep.hu/39197/malenkij-robot - Köszönet a szép műlapért!

2019. Vecsés, szeptember 29. 16 óra, Málenkij robot szoboravató

Málenkij robot emlékmű, Vecsés, Szobrász: Oláh Katalin Kinga. Kivitelezés: Kőszobrász Kft. Süttő és Oláh Katalin Kinga.

pannonhirnok.com/tag/olah-katalin-kinga/

magyarnemzet.hu/belfold/szoborallitassal-emlekeztek-a-malenkij-robotra-hurcolt-vecsesiekre-7350899/

Meghívó tervezője: Pető Zsuzsa Aliz grafikus

2019.08.18. Tokaj, Kodolányi János emléktábla avatás,

Fotók: OKK, MK.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Posta György Tokaj polgármestere, beszélt Kodolányi Gyula író és Berta Zoltán irodalomtörténész. A táblát leleplezte Szentmártoni János író, költő az Írószövetség elnöke és a Tokaji Ferenc Gimnázium igazgatónője Molnárné Tóth Erika.

www.kozterkep.hu/38632/kodolanyi-janos - Köszönet Kiss Katalinnak a szép műlapért!

2019.05.24.-06.13. Budapest "Ab ovo" kisplasztikai kiállítás, (MKISZ, csoportos)

Középső képen, (valamint a kisplasztikák közt is), a kiállított munkám látható. Címe: ,,Európai vőlegény" - Tisztelet Oláh Jánosnak. Egy régi, 1999-es improvizációs kőfaragásomat dolgoztam tovább, Oláh János, idén a könyvhétre megjelent, azonos című kötetének borítójához. (Magyar Napló Kiadó, 2019, Budapest) A drámakötetben a szerző összegyűjtött szinművei és hangjátékai olvashatóak, melynek egyike az Európai vőlegény című. Ezt a darabot korábban színpadra állította a Térszínház, Bucz Hunor rendezésében.

Az "Ab ovo" című kisplasztikai kiállítást a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége rendezte, látható volt az Andrássy úti székházban.

2018. Budapest, Klebelsberg Kultúrkúria, november 13. - 25.

A Római Magyar Akadémia hét éve csoportos kiállításán, négy művemmel, a Pietá-val, a Jézus lepel portré bronz domborművemmel, a Hét tornásszal, és a Pillanatfelvétel I. II.-vel vettem részt.

A kiállítást megnyitotta Dr. Révész Mária miniszteri főtanácsadó, rendezte Bercsi Katalin PR. marketing - Klb. Kultúrkúria, és Németh Pál szobrászművész - RMA.

 

2018. Monor, október 23, a 23 '56-os kiállítás megnyílt újra. November 16-ig tartott.

Monori Vigadó Kulturális és Civil Központ, (Monor, Kossuth Lajos u. 65.) 11:30 23 '56-os című kiállítás megnyitója. Kiss Adél, Oláh Katalin Kinga, Oláh Mátyás László képzőművészek munkáiból.

2017. október, hír a vecsési korpuszokról

Felkerültek kedves korpuszaim a közterkep.hu oldalra, nagyon köszönöm a feltöltőnek Ocsovai Andrásnak! Jók a fotók, és a szöveg is, az objektív része pontos és lényeges, a szubjektív pedig megtisztelő. Köszönöm! www.kozterkep.hu/~/32474/Korpusz_egy_templom_emlekere_Vecses_2012.html

www.kozterkep.hu/~/32545/Jezus_het_szava_a_kereszten_Vecses_2014.html

2018. Budapest, Dsida testvérek emléktáblája, Ilka u. 15.

Ötletgazda, szervező: Muzsnay Árpád irodalomtörténész, helytörténész; tervezte, kivitelezést művezette: Oláh Katalin Kinga szobrászművész; Kivitelező, a süttői Kőszobrász Kft. Állíttatta: EMKE, Írók Alapítványa és a PIM

Fotó: Muzsnay Árpád, OKK, és egy ott lakó fiatalember.

2018. Budapest, Fundamentum, kisplasztikai kiállítás MKISZ, április 19. - május 13.

mkisz.hu/mkisz/fundamentum/

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége rendezésében FUNDAMENTUM című kisplasztika kiállítás nyílt 2018.április 19-én, csütörtökön 18 órakor. A kiállítást köszöntötte Simonffy Márta elnök, MKISZ, megnyitotta Gábor Éva szobrászművész. Megtekinthető volt 2018.05.13-ig az MKISZ székhelyén, Bp. Andrássy út 6. I. em.

2018. Budapest, 04.17. - 09.30. Tavaszi tárlat, Stefánia Palota kertje. Még megtekinthető!

2018. Budapest, Kitelepítések 70 kiállítás, csoportos, április 12. - május 09.

Megtekinthető május 9. szerdáig! Helyszín: 1052 Budapest, Zrínyi u. 5. (Duna Palota), Magyarság Háza, Falk Miksa terem.

2018. Budapest, Ezüstgerely, 03.13.-04.07. Magyar Olimpiai és Sportmúzeum

Első fotó a megnyitóról (Fotó: Magyar Olimpiai Bizottság), két következő fotó a kiállított kisplasztikáimról, (Fotó: Molnár István). A tárlat a Sport Agórában keddtől szombatig 10 és 17 óra között, április 7-ig tart nyitva. olimpia.hu/kiemelt-hirek/ot-kategoriaban-kozel-600-palyamu-a-2018-as-ezustgerely-palyazat-merlege www.sportmuzeum.hu

2018.02.16.-17.-18. Nagylak, '56-os arcképcsarnok

www.nagylak.hu

Az ötvenhatos arcképcsarnok című kiállítás harmadik állomása Nagylakon van, ahol három napig, február 16, 17, 18, megtekinthető a tárlat. Következő helyszín Hódmezővásárhely lesz.

2018. Róma, Aspektusok, csoportos kiállítás, MKISZ, jan.19. - febr.18.

mkisz.hu/mkisz/aspektusok/

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége sokszorosító grafikai és kisplasztikai kiállítása a Római Magyar Akadémián. 2018. január 19. – február 18.

2017.11.24. Somorja, Kitelepítések 70, csoportos kiállítás Városi Művelődési Központ

www.facebook.com/pg/kitelepitesek70/photos/

felvidek.ma/2017/11/tragikus-sorsokat-mutat-be-a-kitelepitesekrol-szolo-somorjai-kepzomuveszeti-kiallitas/

2017.11.24. Somorján megnyílt a Kitelepítések 70, csoportos, tematikus kiállítás. Kurátorok: Méry Beáta, Lengyel Valter, Kalita Gábor. Megnyitotta Jankovics Marcell Kossuth díjas grafikusművész, rajzfilmrendező. 2017.12.14-én a tárlat Pozsonyban, a Pozsonyi Magyar Intézetben volt látható, majd 2018.02.24-én Szimőn került újra a közönség elé. 2018 április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján, Budapesten a Magyarság Háza ad otthont a képzőművészeti anyagnak.

2017.10.20. Makó, Kiállítás: '56 arcai - 23 '56-os portréja

,,Pénteken nyílt meg a makói József Attila Múzeumban Kiss Adél festőművész, Oláh Katalin Kinga szobrászművész és Oláh Mátyás László szobrászművész 23 ’56-os című közös tárlata. Az alkotók az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ismert és kevéssé ismert szereplőinek portréját alkották meg különböző technikával és eltérő művészi látásmóddal.

A kiállítást Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője nyitotta meg.

– A tárlaton látható alkotások készítői nehéz és szép feladatra vállalkoztak, amikor egy-egy arcba sűrítették az ötvenhatos forradalom legfontosabb üzenetét: a szabadság szeretetét és az emberi méltóság tiszteletét – fogalmazta meg a történész, aki megnyitó beszédében elmondta, hogy a művészet kifejezésmódja a maga eredetiségével és egyediségével számos új árnyalattal gazdagíthatja az ötvenhatról alkotott képünket, s hogy erre a jelenségre szép példa ez a tárlat is."

magyaridok.hu/kultura/otvenhat-arcai-cimmel-nyilt-kepzomuveszeti-kiallitas-makon-2369545/

promenad.hu/cikk/1956-huszonharom-portreba-suritve-182767

makohirado.hu/2017/10/20/meselo-portrekat-allitottak-ki-muzeumba/

2017. október 12. Budapest, Stefánia Palota kertje, csoportos kiállítás

Stefánia szoborpark, Őszi tárlat 2017. Budapest, Honvéd Kulturális Központ, Stefánia Palota udvarán. Október 12.-én csütörtökön 18 órakor nyílt meg, beszédet mondtak: a Honvédelmi Minisztérium képviselője, Wehner Tibor művészettörténész és a kurátor Klacsmann Péter. Zongorázott Kiss Csaba zongoraművész. A megnyitó második felében a művészek bemutatták alkotásaikat. A Kiállítás látogatható 2018 március 30-ig. Cím: Budapest, XIV. Stefánia út 34-36.

www.honvedelem.hu/cikk/65749

www.facebook.com/klacsmann.peter/posts/10210183125799378

2017.júlis.14. Budapest

Krisztus irgalmas szeretetéért érem. A világi ferences rend megbízásából készült, és az elsőt júliusban át is adták az arra legérdemesebbnek.

2017. II. negyedév, Aracs című folyóirat

Szakolczay Lajos nagyon szép méltatásával és munkáimról sok képpel bemutatkozhattam az Aracs idei második számában. Minden érdeklődőnek szeretettel ajánlom!

aracs.org.rs/a-folyoirat

mkdsz.hu/content/view/36667/210/

2017. Budapest, 06.11. 17:00-18:00-ig '56-os album dedikálása

magyarnaplo.hu/blog/2017/06/04/magyar-naplo-kiado-unnepi-konyvhetiprogramjai-dedikalasok-hajout-szinpad/

23 ’56-os című művészeti albumunkat dedikáltuk a Magyar Napló standjánál az Ünnepi Könyvhéten. Wittner Mária '56-os szabadságharcos, Kiss Adél, Oláh Katalin Kinga, Oláh Mátyás László képzőművészek, Dr. Rácz János és Dr. Marossy Endre történészek. Június 11.-én, 17 és 18 óra között, a budapesti Vörösmarty téren.

Az album az 1956-os Emlékbizottság megbízásából és támogatásával készült.

2017. Budapest, 04.28.18:00, 23 '56-os portré kiállításának záró eseménye, album bemutató a H13 Galériában.

Album grafika: Oláh Mátyás László

Fotók a megnyitóról: Szabó Zsolt

A 23 '56-os művészeti album bemutatója 2017 április 28-án, pénteken, 18 órakor volt. Helyszín: H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központ galériája, 1085, Budapest, Horánszky u. 13, -1. szint. Az albumhoz kapcsolódó beszélgetésben részt vettek:

Oláh Katalin Kinga, Kiss Adél, Oláh Mátyás László képzőművészek, és Dr. Rácz János, Dr. Marossy Endre történészek. Készült az 1956 forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára megalakult 1956-os Emlékbizottság megbízásából.

Kiállítás 04.03.-04.28-ig, 23 '56-os szabadságharcos portréja

MEGHÍVÓ

'56-OS ARCKÉPCSARNOK

képzőművészeti kiállítás

A kiállítást megnyitotta: Wittner Mária

április 11-én, kedden, 19 órakor

Helyszín: H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési

Központ galériája

1085, Budapest, Horánszky u. 13, -1. szint

A kiállítás megtekinthető:

2017 április 3. és 2017 április 28. között

Nyitva tartás: hétköznap 8-21 óráig

Kiállítóművészek: Oláh Katalin Kinga,

Kiss Adél, Oláh Mátyás László

 

2017.01.26. Magyar Fórum, riport

magyarforum.hu/online/index.php

Az istenhit a belső iránytű - című riport a lap 10-11.oldalán olvasható, készítette Medveczky Attila.

2017.01.07. Budakeszi, Nagy Gáspár portré szobrának avatása

Fotók, első négy: Dr. Juhász Ágnes Katalin, ötödik: hivatalos O.V. fb, hatodik: Oláh Katalin

www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/videok/nagy-gaspar-verseivel-forditani-tudott-a-nemzet-sorsan

www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/fotok/szobrot-allitottak-nagy-gaspar-koltonek-budakeszin

Állíttatta a Jobb Kor Polgári Egyesület, az 1956-os Emlékbizottság támogatásával. Avató beszédet mondtak: Orbán Viktor Miniszterelnök úr, Orosz István grafikusművész és Szakolczay Lajos irodalomtörténész.

www.facebook.com/nagygasparszobor/

magyarforum.hu/cikk/3058/Hit,-batorsag,-makulatlansag/

 

Szobrász: Oláh Katalin Kinga, Kivitelezés: Süttői Kőszobrász Kft. és Oláh Katalin Kinga

2016. Budapest, kiállítás 12.09. - 2017.01.06.-ig. Oláh-Mezey művész család munkáiból.

www.facebook.com/media/set/

www.facebook.com/events/259781154437059/

Ismertető:

Egy budapesti művészcsalád tagjai mutatkoznak be A boldogság évei című kiállításon: három képzőművész (Oláh Katalin Kinga, Oláh Mátyás László, Kiss Adél), és három irodalmár (Oláh János, Mezey Katalin, Lackfi János). A kiállítást megnyitja és a nemrég elhunyt Oláh János verseit megszólaltatja Lázár Balázs színművész, költő. A kiállításon szereplő képzőművészeti munkák, a megnyitón és a december 9.-ei irodalmi esten megszólaló versek jellemzően a család tematikája köré összpontosulnak, illetve hallhatjuk, láthatjuk a művészek legfrissebb, máshol még nem publikált, ki nem állított alkotásait.

 

2016.nov.25. kíállítás megnyitó, december 09. irodalmi est és tárlatvezetés

Fotó: Lackfi Dorottya, Vály Anikó, Oláh Katalin, Csaba Bernadett

2016.11.30. - 12.22. 18:00 -ig, Budapest, Párbeszéd Háza, kiállítás

Kiállítás nyilt a 2015-ös Római Magyar Akadémia Ösztöndíjasainak munkáiból Budapesten a Párbeszéd Házában. Megtekinthető volt december 22-ig. parbeszedhaza.hu/program/boromon-borom-alatt

www.youtube.com/watch www.facebook.com/parbeszedhaza/photos/pb.187438964688255.-2207520000.1480952492./1047701965328613/

2016. Budapest, kiállítás, 2017.03.31.-ig látogatható, Stefánia Palota kertje

2016.okt.12. Stefánia palota kertje

Fotó: fotós

2016.07.25. Budapest

Édesanyám és Édesapám, Dunakanyar, 2014.

2016.06.16.- 08.30. Róma, RMA Ösztöndíjasok kiállítása

2016.06.11. 10:00-11:00, dedikálás a Vörösmarty téren

bonumtv.hu/eghez-ragadt-muveszet/

2016. június 11., 10:00–11:00 Vörösmarty tér, 62. számú standnál, Magyar Napló Kiadó Éghez ragadt művészet című kismonográfia dedikálása volt. Szerző: Kertész László művészettörténész, Oláh Katalin Kinga szobrászművészről írt.

"A kortárs művészet és a hit megéléséből táplálkozó alkotói attitűd viszonya manapság – finoman szólva – nem problémátlan. A tematikájukban szakrális munkákat is nehezen teszi magáévá a mainstream, az interpretáció ingoványos talajáról nem is beszélve. A hitét felvállaló művész még valahogy érvényesülhet, azonban a modernitás leszármazottjaként létrejött Artworld a paradigmáit és értékrendjét világképében megkérdőjelező vallásos művészettel nem tud és nem is nagyon akar bármit is kezdeni. Ez a látszat ellenére nem csak magyarországi probléma, ugyanakkor a nemzetközi kritikusi-kurátori szakma is alig egy évtizede érzékeli a létezését."

magyarnaplo.hu/blog/2016/05/31/dedikalasaink-az-unnepi-konyvheten/

2016.06.17.- 07.08. Budapest, Józsefvárosi Galéria

2016.04.22. Budapest, 16-17 óráig, dedikálás a Millenárisban

A 23-dik Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Magyar Napló Kiadó a K2-es standon várta az érdeklődő könyvbarátokat. 22-én 16-17 óráig, az Éghez ragadt művészet című Kertész László írta kismonográfiám dedikáltuk a standnál.

magyarnaplo.hu/blog/2016/04/25/2016-evi-konyvfesztival-kepekben/

2016.03.17. - 04.17.-ig, Budapest, Sport Múzeum, Ezüstgerely kiállítás

sportmuzeum.hu

A képzőművészet kategória Ezüstgerely díját vehettem át a megnyitó ünnepségen, melyet a Szinkronúszó csapat című munkámért kaptam. Nagyon örülök ennek, ezúton is köszönöm az elismerést!

2016.03.17. Ezüstgerely díj

Miniatűr Szinkronúszó kisplasztikáimmal és a díjammal, épp magyarázom a víztiszta poliészter csínját-bínját. Már felszabadultabb a jókedvem, mert a legfelső figurám is újra egyenesen áll. Első két fotót Molnár István kollégám készítette, aki szintén a kiállító művészek közt van. www.artisti.hu Festménye látható is kicsit a második fotó hátterében, a jobb oldali középső kép az. Élőben többet látni mindebből, a kiállítás április 17-ig ingyenesen megtekinthető!

2016.01.20.-02.20. Róma, RMA Ösztöndíj

Mentem, Jöttem-mentem, hazajöttem, de megyek megint, mert június 16-án nyílik az ösztöndíjasok idei beszámoló kiállítása. Tél végén tehát, ami ott tavasz, mindent megnéztem, legalábbis sok mindent. Írtam, olvastam, fotóztam és rajzoltam is, kilátást Borromini loggiáján, és tornászokat a szobámban. Jó volt! További rajzok itt, a rajzok link alatt találhatók, nézegethetők.

2015.12.5.- 2016.02.05. Szentendre, Harmónia című maoe kiállítás

Szentendre, MűvészetMalom, a kiállítás bezárult. https://www.facebook.com/MAOE-326625362333/

2015.12. Zsámbék

Tiszteletbeli premontrei, egy világi harmadrendi nővér, Shelagh sírjával gazdagodott a zsámbéki temető emlékhelye.

2015.12.03.18:00h, Budapest, album bemutató, Műcsarnok

Az album megvásárolható: Magyar Napló Könyvesbolt, Budapest, VIII. kerület, József körút 70. Nyitvatartás 2016-ban: Hétfő-péntekig:10.00-18.00-óráig, A bolt telefonszáma: 06-70/421-9580

https://www.facebook.com/events/1162888663738956/ magyarnaplo.hu/blog/2015/11/26/3483/

https://www.facebook.com/events/1085817048125794/ mucsarnok.hu/programok/programok.php

 

Kertész László művészettörténész, szerző, Készman József művészettörténész a bemutatót vezeti.

2015.10.04. Vecsés, "Malenkij Robot" emlékmű talapzat, még csak "emléktábla", avatása

Megemlékezést tartott a Hősök ligetében, a készülő emlékműnél Vecsés Város Önkormányzata és Német Nemzetiségi Önkormányzata. Kélszülő szobrom talapzatát, terveim alapján a süttői Kőszobrász Kft. kivitelezte. Beszédet mondott Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, majd Mayer Mihály nyugalmazott pécsi püspök, Isten áldását kérve a szobor elkészültére, beszentelte a ,,malenkij robot"-ra elhurcolt vecsésiek szobrának talapzatát. Közreműködött a Wetschescher Nachtigallen és a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület. A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola aulájában a vendéglátó iskola tanulóinak, valamint a Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnázium diákjainak közös műsorával folytatódott a megemlékezés. Köszöntőt mondott Szlahó Csaba polgármester és ünnepi beszédet: Ritter Imre, német nemzetiségi szószóló.

2015.09.20.17:00, 18:00, Szentendre, Album bemutató, záró tárlatvezetés

Kiállítás enteriőr - Fotó: Kertész László

Jövendölések – Finisszázs

A Szentendrei Régi Művésztelep és Galéria / MANK Galériájában szeptember 20-án vasárnap volt a kiállítás záró rendezvénye!

https://www.facebook.com/events/1089975907680037/

A finisszázs két részből állt: 17 órakor az Oláh Katalin Kinga szobrászművészről szóló, a Magyar Napló Kiadó és az Írott Szó Alapítvány gondozásában, az nka támogatásával megjelent kismonográfia könyvbemutatója. Készman József művészettörténész beszélgetett a szerző Kertész Lászlóval és a művésszel.

18 órakor az Ars Sacra Fesztivál keretében exkluzív tárlatvezetést tartottunk az érdeklődők számára a kiállítás kurátorával, Kertész László művészettörténésszel.

Az album a Pannónia Nyomdában készült. Grafikus: Pető Zsuzsa Aliz

www.youtube.com/watch

www.kultura.hu/jovendolesek-szentendren

Fotó: Molnár István

Képeken: Készman József, Kertész László művészettörténészek, akik a kismonográfia bemutatásában részt vettek, majd a tárlatvezetésen is. Hallgatóság közt még: Beke László művészettörténész, MANK-Galéria - dr. Hóvári János MANK főigazgatója, Pál Tamás a kozterkep.hu alapítója, üzemgazdája, és komoly kollégák, barátok, premontreiektől Ágnes nővér, ismerősök és nem ismerősök. Köszönöm mindenkinek, hogy eljött!

2015.09.02. Szentendre, MANK-Régi Művésztelepi Galéria, 18:00, Kiállításmegnyitó

A megnyitón zsoltárokat énekeltek a Premontrei egyházzenészek.
Fotók: saját és Oláh Mátyás László.

Képeken: Dr Hóvári János főigazgató és Matiszlovics Tibor a MANK-tól, Kertész László, Készman József művészettörténészek, a premontrei egyházzenészek, én azaz Oláh Katalin Kinga, és a közönség, köztük számos komoly képzőművész kolléga. Köszönöm hogy eljöttek, hívok minden érdeklődőt aki megnézné a kiállítást, szept 20-ig megteheti!

2015.07.12.18:30 - 08.17. Genova, szobrász biennále magyar-olasz

Még 10 napig látható a genovai kiállítás a magyar és olasz szobrász biennálék anyagából! A fenti képek az alábbi fb esemény oldalról származnak, ahol további képek és hírek találhatók folyamatosan frissülve:

https://www.facebook.com/pages/Le-latitudini-dellarte/688813214577665?sk=timeline&ref=page_internal

2015.07.26. Devecser, Szentkút

Szent Anna búcsúra elkészült a Szent Anna domborművem, mely a hívek összefogásával valósulhatott meg. A domborművet Szijártó László a pápai Szent Benedek plébánia plébánosa, kerületi esperes és Dr. Fodor János Devecser, Kolontár plébánosa szentelték be a búcsú keretében. A kút gondozása, és a búcsú megszervezése, kivitelezése Glózer László és felesége Magdi áldozatkész munkájának, elhivatottságának köszönhető.

2015.Hidegkút nyáron, fotók

Fotók a műhely körül, munka közben is "munka", hobbizok, hobbizok.

2015. 10 éves a honlapom, 2005 -2015.

A honlap létrejöttét, elkészítését, szüleim, Mezey Katalin és Oláh János írók, anyagi támogatása tette lehetővé számomra 2005-ben. A szakmai útravalót ezúton is köszönöm nekik. Idén 10 éve, hogy segíti önálló alkotómunkámat ez a lehetőség.

2015.06.21.- 08.02.-ig, Sopron, Országos Érembiennále

A Soproni Múzeum szeretettel hívja az érdeklődőket 2015. június 21-én (vasárnap) 11.00 órára a Lábas-házba (Sopron Orsolya tér 5.) a XX. ORSZÁGOS ÉREMBIENNÁLE ünnepélyes megnyitójára.

A kiállítást megnyitja: Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke, köszöntőt mond Dr. Fodor Tamás, Sopron Megyei Jogú Város Polgármestere.

2015.05. Bakonygyepes

Megfaragtam egy új ötletem, azt hiszem jól néz ki! Az ember faragná öröklétig, de abba kell hagyni mindig, ezt úgy mondják be kell fejezni. Befejeztem hát, de nem teljesen, nem csak a fentiek miatt, hanem egy dombormű még hátra van a kompozícióból.

2015., 2014. Budapest, Magyar Napló Kiadó, Széphalom Könyvműhely

2015.04.28. 20:00, Kossuth Rádió, Belépő

www.mediaklikk.hu/video/belepo-2015-aprilis-28/

Beszélgetés a Római Magyar Akadémia Ösztöndíjának kapcsán, ez a téma a műsor 30:00 percénél kezdődik.

2015.02.28.-05.03.-ig, Pécs, Janus Pannonius Múzeum, I. Országos Kisplasztikai Quadriennále

A Szünet és a Hét tornász című szobraimmal vettem részt a kiállításon. Egy cikk, Rózsa Gyula összefoglalója a tárlatról itt olvasható: nol.hu/kultura/kozepplasztika-1525449

2014. MÉE-ÉKE érem

December elejére elkészült, és kiosztották az Éremkedvelők Egyesülete, és a Magyar Éremművészeti Egyesület éves tagilletmény érmét, melynek elkészítésére idén én kaptam megbízást. Témám az első világháború, In Memoriam 1914-1918. Érmem egyik oldalán egy kémgalambot, a másikon egy gáz támadásra felkészült katonát mintáztam meg. Az első világháború pusztított és kihasznált embert és állatot, átmenetet képezve a hagyományos és a gépesített hadviselésben. Ez a háború 100 éve robbant ki, így már rengeteg ábrázolási variáción, megemlékezési megoldáson vagyunk túl a képzőművészetben. Az elmúlt idő, pedig kellő távlatot biztosít ahhoz, hogy egy más nézőpontot, higgadtabb hangú következtetést mutasson be az ember. A gépesítés, az ipari technikák, ekkor kezdik kiszorítani a nagy csatákat, heroikus küzdelmeket, kiveszik az erőt az emberek kezéből, egyre kevésbé konkrét megmérettetésekről, test - test elleni csatákról szól a viszálykodás. Nem lehet azt mondani ebben az esetben, hogy múlóban a régi szép idők, mert a háború, sosem volt se szép, se jó, éppen csak ember léptékűből, egyre embertelenebbé, egyre alattomosabbá vált a XX-dik században. Érmem, Érmek link alatt nagyobb képeken látható itt, vagy az alábbi oldalon, érmek és plakettek, 2014.

www.eremkedvelok.hu

www.pecsidenar.hu/162.php

2014.11.04. Budapest, Sapientia könyvtára, 17:30h

FORMÁK, KÉPEK, RITMUSOK címmel, a Sapientia, könyvtári esték sorozatának, egyik előadói lehettünk testvéreimmel. Jó volt az est, ott voltunk, és szép számú közönségnek örvendhettünk! Köszönjük mindenkinek, aki eljött, köszönjük a sok jó visszajelzést, a szervezőknek a meghívást, és az igényes lebonyolítást! Minden igazán jól működött, a technika ördöge is más vizekre evezett, bennünket megkímélt! Fotók: Kiss Adél

2014.11.01.16:00 Vecsés, Jézus hét szava a kereszten, Mindenki keresztje beszentelés

meghívó terv: Pető Zsuzsa Alíz

2014.10.18.- 11.16. Szentendre, Evidencia - III. Szobrász biennálé

A zsűri beválasztotta Piéta című szobromat, és a két Szinkronúszós kisplasztikámat az idei szobrász biennáléra, valamint elnyertem a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének különdíját! Minden érdeklődőt szeretettel hívok a kiállítás megtekintésére a szentendrei MűvészetMalomba. Pontos cím, nyitva tartás a meghívón, de tapasztalatom szerint ajánlott du fél 5-ig odaérni, a biztos bebocsájtás reményében. https://www.facebook.com/events/164237313746529/?ref_newsfeed_story_type=regular

2014.09.07. - 10.10.18:00h-ig, Szentendre, MűvészetMalom, maoe csoportos kiállítása

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Ferenczy múzeum Labirintus című, nagy szabású kiállítást rendezett Szentendrén a MűvészetMalomban, (2000 Szentendre, Bogdányi út 32). A tárlaton a Szünet című munkámmal szerepeltem, (fotókon, (és édesapám Oláh János)).

A kiállítást köszöntötte: Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton - egyetemi docens, múzeumigazgató, Szentendre Város Kulturális és Turisztikai vezetője, Dr. Dietz Ferenc - Szentendre polgármestere, Professor emeritus Fekete György - a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A kiállítást megnyitotta: Dr. Baán László - a Szépművészeti Múzeum főigazgatója. A kiállítás védnöke volt: Dr. Lázár János - a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kiállítás kurátorai: D. Udvary Ildikó - művészettörténész, Sárkány Győző - Érdemes művész, grafikus voltak. A kiállítás megtekinthető: 2014. október 10. 18:00-ig. (A papír alapú meghívó decemberi 31-i időpontja tévesnek bizonyult, vagy az udvaron felépített labirintus házra vonatkozik csak.)

2014. Vecsés, avatás: okt.03.

Elkészült Jézus hét szava a kereszten című új korpuszom, az új Mindenki keresztje a Vecsési temetőbe. Felavatták a múlt héten, de a nagy ünnepélyes avatás, a beszentelés még hátra van, ez Mindenszentek ünnepén, délután 4-kor lesz, a központi tér teljes felújításának befejeztével. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A szobor létrejöttét Vecsés Város Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozta. A kivitelezést terveim alapján a süttői Kőszobrász Kft. végezte, a szobrász faragást pedig újra én.

2014.08.15. Tokaj, Milleneumi Irodalmi Emlékfal, emléktábla avatás

Két új emléktábla avatására került sor idén augusztusban a Tokaji írótábor keretén belül. Két XX-dik századi író, költő személyét elevenítettük fel. Én Weöres Sándor, Oláh Mátyás László kollégám Határ Győző domborművét készítettük el. Házigazda Májer János polgármester volt, laudációt Ködöböcz Gábor és Szakolczay Lajos mondtak. Közreműködött Kubik Anna színművész. www.litera.hu/netnaplo/tokaj-2014

2014.08.02. Agárdpuszta, Gárdonyi Emlékház, Irodalmi emlékfal avatás

Huszonkét szobrász közt, én is elkészíthettem egy fejér megyei születésű író, személy szerint Kodolányi János portré domborművét. Örültem a megbízásnak és a választásnak is, mert Kodolányi műveit nagyon szeretem. Az emlékfal ötlete és a megvalósításhoz szükséges feltételek biztosítása L. Simon Lászlónak köszönhető. Az avató ünnepségen köszöntőt mondott Tóth István Gárdony város polgármestere, az emlékfalat felavatta Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, EMMI, az emlékfalat bemutatta L. Simon László, parlamenti államtitkár, Miniszterelnökség. Gárdonyi Gézára emlékezett Keller Péter, az író unokája, az ünnepségen közreműködött Kelemen István színművész. Több itt olvasható, látható erről az eseményről: www.hirado.hu/2014/08/02/fejer-megyei-koltok-es-irok-emlekfala-gardonyban/ www.kormany.hu/hu/hirek/felavattak-a-fejer-megyei-koltok-es-irok-emlekfalat-gardonyban www.hircity.hu/regiok/magyarorszag/emlekfalat-avattak-video

2014.07.02. Agárd, dombormű avatás

2014. Kiállítás, 06.21.-tól 07.12.-ig, Budapest, Lyukasóra Galéria, Üllői út 57.

2014.06.21. Kiállítás megnyitó a Lyukasóra Galériában

Az Identitás mintázatai című kiállítás megnyitója a Lyukasóra Galériában, a múzeumok éjszakáján.

2014.04.27.-05.22. csoportos kiállítás a Vizivárosi Galériában

TÁNC, FESTMÉNY, MOZGÁS, SZOBOR – szobrok, festmények. Megnyitó: 2014. április 27., vasárnap, 17 óra

vizivarosigaleria.hu/fotok51.html

Megnyitja: Beke László művészettörténész, egyetemi tanár, közreműködik: Lőrinc Katalin táncművész. A kiállításon három kollégámmal együtt veszek részt.

,,A Tánc Nemzetközi Világnapja csak apropó egy kortárs konceptuális összművészeti kiállítás létrehozására. A koncepció a következő fogalmakat egyesíti: szobrászat, mintázás, installáció, festészet, szín, tánc, torna, mozgás, test, spiritualitás. A résztvevő művészek ezen fogalmak megjelenítésén dolgoznak." - Részlet Beke László írásából

mandarchiv.hu/cikk/2881/Tanc_a_Vizivarosi_Galeriaban

2014.04.27. Kiállítás megnyitó a Vízivárosi Galériában

Fotók: Oláh Mátyás László

2014.04.25.18:00h, Budapest, Millenáris park, Kner Imre teremben

Fotó: Oláh Mátyás László

2014.02.27. Kossuth Rádió 18h-interneten, 20h-kor a rádióban

ÉLŐ VIDEÓKÖZVETÍTÉS 18:00-19:15

A Belépő február 27-i adásának témái:

- Az Oláh-testvérek, két szobrász és egy költő - Katalin, Mátyás és János (Lackfi János). Oláh Mátyás művészetéről nemrég jelent meg egy kötet is.

www.mediaklikk.hu/2014/02/27/az-olah-testverek-vagyis-ket-szobrasz-es-egy-kolto-a-belepoben/

2013.12.06. Stuttgart, Művész család est, kamara kiállítással

December 6-án este örülhettünk egy barátira kerekedett kis estnek a stuttgarti Balassi Intézetben. Meghívásukra szüleim irodalmi, és mi Mátyás testvéremmel képzőművészeti téren mutatkozhattunk be. Projektoron vetítettünk műveinkről fotókat, s beszéltünk azokról, valamint kisebb munkákból kamara kiállítást is rendeztünk. (Utóbbiból itt feljebb a sajátom látható. Repülővel mentünk, így tényleg miniatűr lehetett csak a tárlat, napló rajzok a Balatonról, és kis samott plasztikák.)

2013.11.14. Budapest, Magyar Sportmúzeum, Ezüstgerely csoportos kiállítás

holnapmagazin.hu/proza.php

A kiállítás 2013 november 14 -től december 15-ig volt látható a Sport Agórán. A Magyar Testnevelési és Sport Tanács Elnöksége a hazai sportélethez kapcsolódó művészeti ágak (irodalom, film, fotó, képző- és iparművészet) fejlődésének elősegítése, az alkotók ösztönzése, illetve a kiemelkedő művek bemutatása, díjazása érdekében 1962 őszétől Ezüstgerely elnevezéssel vándordíjat alapított. A két évente rendezett kiállításon kifejezetten sport témában született művek láthatók.

2013.okt.-nov. Szentendre, Négy Elem című, maoe csoportos kiállítás

Régi Művésztelep Galéria, A kiállított szobrom, V8, Barcsay Múzeum

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Non-Profit Kft. rendezésében megnyílt a NÉGY ELEM című kiállítás, díjátadással 2013. október 5-én 12 órakor a MűvészetMalomban Szentendrén.

A kiállítást köszöntötte: Dr. Kálnoki-Gyöngyössy Márton – egyetemi docens, múzeumigazgató, Szentendre Város Kulturális és Turisztikai vezetője és Dr. Dietz Ferenc – Szentendre polgármestere. A kiállítást megnyitotta: Professor emeritus Fekete György – Magyar Művészeti Akadémia elnöke. A kiállítások védnöke: Dr. Lázár János – Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A kiállítás-sorozat kurátora: Dr. Szeifert Judit – művészettörténész.

A 470 művet felsorakoztató óriás kiállításon a Szabad akarat II. - Utazó című kisplasztikámmal veszek részt. A művek több helyszínen lettek bemutatva, Szentendrén a Régi Művésztelep Galériában (itt van az enyém is), a Barcsy Múzeumban és a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidő Központban. A kiállítás október-novemberben látogatható, vasárnap kivételével, naponta 10-16 óráig.

www.ma.hu/kulturport.hu/188217/Negy_elem__kiallitas_egyszerre_negy_helyszinen

2013. Zsámbék

 

Győző atya sírja Zsámbékon, egy másik premontrei atya, Ferenc atya sírja mellett van. A domborművek koronás Krisztust, s lábánál Szent Viktort római katonát, ókeresztény vértanút és Győző atyát misézés közben mutatják. A síremlék lábazatán egy idézet olvasható Szent Máté evangéliumából latinul. ,,Mitis sum et humilis corde", magyarul annyit tesz: ,,Szelíd vagyok és alázatos szívű." Magyarul is befaragtam Győző atya kis domborműve mellett egy szalagra. Ez idei utolsó kültéri munkám, az időjárás miatt legfőképp.

2013.nov.7-8., Budapest, konferencia és kiállítás

Weöres Sándor emlékezete, konferenca és kiállítás. November 7-8, Károli Gáspár Református Egyetem díszterme, Budapest, 1088, Reviczky u. 4. Részletek: www.magyarnaplo.hu

A kiállításon fotók, kéziratok láthatók majd, én ezzel a domborművemmel veszek részt rajta.

2013. Bogács

Egy kis plasztika! Ez az Égkék Azúrlepke, (Morpho Peleides) Bogácsra készült. Nincs belőle ilyen sok, csak a fotóból. A bronz lepke kék patinát kapott, ami természetes fényben erősebben érvényesül, míg lámpafénynél a bronz anyaga dominál jobban.

2013. augusztus, Zsámbék

Két premontrei nővér sírja, szerzetes nevük szentjeivel, koronás Krisztussal, és a lábazaton a premontrei címer liliomaival.

2013. Zsámbék

Idei két új munkám egy madáritató a rendház udvarára, és egy civil síremlék a Zsámbéki temetőben. A tervek télen készültek, és ahogy az idő engedte, elkezdtem a munkát, a megvalósítást. A madáritató Zsámbékon gyakran használt sóskúti mészkőből, vagyis egy szép archaikus karakterű homokkőből készült, ezért lazábbra hagytam a formákat. Bélésként, egy rezes mázú samott edényt süllyesztettem bele. A sír stélé típusú, süttői mészkőből készült, lába inda díszes, és a felső része is domborműves. A felső dombormű alapján Rozmaringos Korpusz címet adtam neki. A rozmaring, a szerelem, és az elhunytra való emlékezés virága egyaránt, mely itt két oldalról öleli Krisztust a kereszten.

2013. június 3. 17:00, Miskolc, MTA Területi Bizottságának székháza

Az est után dedikálás és egy rögtönzött kamara kiállítás volt látható.

2013. június 3. – Egy művészcsalád a miskolci irodalom- és művészetkedvelők körében

Az MTA Miskolci Területi Bizottsága, a Lévay József Közművelődési Egyesület és az Észak-magyarországi Irodalmi Kör 2013. június 3-án családi találkozót tart Mezey Katalin, Oláh János és (Oláh) Lackfi János költő, író, valamint Oláh Katalin és Oláh Mátyás László képzőművészek részvételével.

Köszöntőt mond Lakatos István, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke, valamint Szabó Sándor, a Lévay József Közművelődési Egyesület elnöke. Helyszín: az MTA Miskolci Területi Bizottságának székháza (Erzsébet tér 3.). Időpont: 2013. június 3., hétfő, 17 óra.

www.mma.hu/rendezvenyek/-/content/10180/1/2013-junius-3-%E2%80%93-egy-muveszcsalad-a-miskolci-irodalom-es-muveszetkedvelok-koreben

2013.04.14. Hódmezővásárhely, Tornyai János Múzeum, csoportos kiállítás

Összefoglaló a megnyitóról és a kiállításról Molnár István festőművész kollégám, (PTE MK-n évfolyamtársam volt és jóbarátom), honlapján található: www.artisti.hu Aki vendégként és "tudósítóként" volt jelen.

A Gyulai Művésztelep negyvenötödik évfordulójára rendezett csoportos kiállítás, Hódmezővásárhelyen a Tornyai János Múzeumban volt, (Kossuth tér 8.).<//strong> A kiállítást rendezte Pogány Gábor művészettörténész, megnyitotta Tóth Csaba festőművész. Megtekintésre 2013 április 14-től június 2-ig volt lehetőség.

A meghívón kollégák műve látható, ezen a három képen pedig a kiállított munkáim, a megnyitás napján. Ezeken kívül még érmeim voltak bemutatva.

2012. december 22. MTV1 Család-barát magazin műsor

Bátyám, Lackfí János portré műsora révén az Oláh-Mezey-Lackfi-Bárdos családról egy kis bemutatkozás! Minden érdeklődőnek szeretettel ajánlom!

videotar.mtv.hu/Videok/2012/12/22/11/Csalad_barat_2012_december_22.aspx

Beszélgetés a Család-barát magazin című műsorban

2012. Jókai Anna - Napok, borítóján Valaki című szobrommal

Megjelent Jókai Anna Napok című nagyregényének negyedik kiadása a Széphalom Könyvműhely gondozásában. A könyv megrendelhető: www.szephalom-konyvmuhely.hu oldalon.

2012/6 Pannon Tükör, cikk

Kertész László művészettörténész, vecsési Korpuszom avatására írt beszéde, fotókkal a szoborról, megjelent a Pannon Tükör 17. évfolyamának 6. számában, (november-december, 97.-99. oldalakon olvasható).

https://docs.google.com/file/d/0BxLsDeRenmXlWEtialdZMzBEcmM/edit

2012.10.14. 18:00, Magyar Katolikus Rádió, beszélgetés

Szép írás - (2012-10-14 18:00) - legkedvesebb könyveim. Oláh Katalin képzőművész mesél kedvenc olvasmányairól, arról, hogy azok hogyan befolyásolták életét, művészetét. Szerkesztő: Poór Tüne. Zenei szerkesztő: Laczó Zoltán Vince. www.katolikusradio.hu/archivum.php - már nem lejátszható.

2012.09.30. Vecsés, szobor avatás

fotó: Kalmár Béla

www.wetschesch.hu/node/217 vecses-felso.vaciegyhazmegye.hu/2012_09_11_keresztallitas.htm

Részlet Kertész László művészettörténész értékeléséből:

,,Oláh Katalin Korpusza Krisztus szenvedését is megmutatja, de nem uralja egyértelműen a dráma, a halott, de nem megtört test ugyanarra utal mint a kereszt hangsúlya a kompozíción belül: nem a megfeszítés eszköze itt már a kereszt, hanem a megváltás szimbóluma.

A kereszt és az architektúra kiemelt szerepet kapott a művön: formálásuk a templomnak-templomoknak való emlékállítást szolgálja. A kereszt jellegzetes szárvégeivel a vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat címerében szereplő arany keresztet idézi, ami maga is emlékállítás: formája a közösség háborúban elpusztult templomára asszociál; egyúttal a közösség katolikus hitvallása. A kereszt szándékolt hangsúlyát a szobron ez is indokolja.

Rendkívül egyéni, de egyben a hagyományt integráló megoldás a keresztet pillérként támasztó architektonikus elemek részletképzése is. A feszületterv első verziói közt a művész egy dominánsabb, fülkeszerű architektúrában gondolkodott. Végül azonban – részben a megrendelő kívánságát is akceptálva – méretében redukálódott az építészeti elem, viszont a jelképisége rendkívüli módon intenzív lett. A valaha volt szentély barokk oltárépítményét idézi a volutás támaszokkal, félig kitakart lantablak alakú áttörésekkel, átírt, építészeti motívumokból sűrített elemként. Az így létrejött forma pedig Mária monogramját is rejti. Az architektúra rokonságot mutat azokkal a fülkeszerű képoszlopokkal is, amelyek a templom nélküli településeken esetenként kápolna alakú épületté nőttek." Teljes szöveg a Pannon Tükör 2012/6, nov.-dec. számában olvasható.

A kivitelezés a süttői Kőszobrász Kft. közreműködésével valósult meg.

2012 szeptember Vecsés, avatás: 30-án 16h-kor

Meghívó terv: Pető Zsuzsa Alíz

2012.09. Kolontár-Devecser Szentkút, Angyal című kis szobrom helyére került

Megjelent egy cikk a szoborról és a búcsúról, az Új Ember 2012. október 28. -i számában, Emlékmű a kolontári Szentkútnál címmel, (2.oldal). Ebben gondosan le van írva a hely története, a katasztrófa előtt és után, valamint a szoborról, állításának okáról, majd a búcsún történt avatásról is szépen ír a szerző.

 

Angyal szobrom helyére került a Kolontár Devecser határán lévő Szentkút előtt. Emlékeztetőül arra, hogy a vörös iszap áradat csodálatos módon kikerülte ezt a búcsú járó helyet, a tiszta vizű forrást és környékét. Emléket állítani ennek a nagy bajban történt vigasztaló jelenségnek, Glózer László gondolata volt.

2012 szeptember 30-án vasárnap lesz a szentkúti búcsú, ahol immár megtekinthetik ezt a kis emlék oszlopot is a búcsújárók.

2012.09.07.- 2013.01.01. Kiállítás, Balatonfüred-Vaszary Villa, ,,Lujos mester és tanítványai"

Kő Pál szobrászművész munkásságából, saját és tanítványai alkotásából a balatonfüredi Vaszary Villában nagyszabású kiállítás nyílik 2012 szeptember 7.-én szombaton délután 17-órakor. A rendezvényt, ,,Lujos mester és tanítványai" címmel, Dr.Habil,DLA Kőnig Frigyes, a Magyar képzőművészeti Egyetem rektotra nyitja meg. A kiállítás megtekinthető 2012.09.08.-2013.01.01. között a Vaszary Villában, Balatonfüred, Honvéd u. 2-4., szerettel várjuk!

A tárlaton Türelemüveg című 2010-ben készült szobrommal veszek részt. (szobrok című link alatt megtekinthető)

Kő Pál, Lujos mester és tanítványai című kiállítás

2012.07.29., 08.04. Katolikus Rádió, riport műsor

Magyar Katolikus Rádió, rádióműsor.archívum, 2012.

július 29. V. 11:34 Édesanyám főztje - ismétlés: 2012. augusztus 04. szombat 9:34

Oláh Katalin képzőművész mesél családi emlékekről, hazai ízekről, és természetesen szobrairól is. Szerkesztő: Poór Tünde, a zenei szerkesztő Keceli Zsuzsa, felelős szerkesztő: Csuth Judit www.katolikusradio.hu/archivum.php - már nem elérhető.

 

(Piéta, kisplasztika 1999 Pécs, szobor 2005 Budapest Pont:Itt:Most - őszi fesztivál Ferenciek tere, jelenleg Solymár, magán kert)

2012.05.20. Bakonygyepes, sírok megszentelése

2012.05. A szarvas-szultánkisasszony könyvbemutató és kiállítás

A Nagykövet Úr, a közönség, és az est részt vevői Fotó: Zsiga Kristóf, Oláh Mátyás László

2012.05. Budapest Könyvbemutató és Kiállítás

Jól sikerült a Szarvas-szultánkisasszony című török mesekönyv nagy bemutatója, mely az Írószövetség Székházának klubjában volt. Köszönjük minden vendégünknek a jelenlétet, az érdeklődést! A rendezvény az illusztrációkból álló kiállítással van egybekötve, mely megtekinthető május 09-től május 17-ig, naponta de. 10 h-tól, du. 18 h-ig, (Bp., VI., Bajza u. 18.). A bemutató 2012 május 9-én szerdán délután 6-kor volt.

Köszöntőt mondott Őexc. Hasan Kemal Gür, a Török Köztársaság Budapesti nagykövete (jobbra fönt), valamint Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Muhsine Helimoglu Yavuz professzor asszonnyal, Tasnádi Edit a kötet fordítója beszélgetett. A mesékből felolvas Árkossy Ilona színművésznő, az est házigazdája Oláh János író, főszerkesztő, kiadó vezető.

www.magyarnaplo.hu/index.php

Cikk az eseményről: A repülőszőnyegtől a szarvassá vált szultánkisasszonyig, Irodalmi Jelen, www.irodalmijelen.hu/node/13661

mno.hu/grund/a-nepmese-maga-az-oshorror-1075093

2012.04. Bakonygyepes

A harmadik bakonygyepesi női szerzetesi sír készült el idén tavaszra. Emerika nővér szerzetesi neve Imre női változata, így a felső kis mezők egyikébe Szent Imre figurája, Emerika nővér szentje, a másikba az orgonáló nővér alakja került, merthogy kántor volt. Az alsó mezőbe pedig a Bakonygyepesi R.K. Templomot és az orgonát faragtam meg. Ezzel a bakonygyepesi Premontrei nővérek földi élete, és annak megörökítése befejeződött. Szorgalmas és imádságos életükkel sok boldogságot adtak a helyi lakosoknak, ami szeretetet gyümölcsözött. Ez a szeretetet máig él köztük, jól tudom, mert megtapasztalhattam munkám során. Ennél több bizonyítékra, hogy életüknek volt értelme, nincs is szükség!

2012. Zsámbék

Premontrei címer a Zsámbéki Premontrei Szakiskola új épületének homlokzatán.

2012.01. Darányi Ignác portré dombormű, Budapest, VM

Darányi Ignác terem felirat, portré, és én.

2012 január 16-án felavatták a Darányi Ignác Terv bemutatására rendezett tanácskozás keretein belül, az ez alkalomból készített Darányi Ignác portré domborművem. Munkám a héten végleges helyére került, a Vidékfejlesztési Minisztérium színház termének, mostantól Darányi Ignác teremnek bejárata mellé. 

www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/hirek/indul-a-daranyi-ignac-terv-a-videk-elni-akar-magyarorszag-megujul

Az avatás, a miniszter, Darányi rokonai, és az államtitkár jelenlétében. fotó: Botár G.

2011. illusztrációk török népmesékhez, karácsonyi könyvbemutató dec. 12.

A mesekönyv megjelent a Magyar Napló kiadásában. Könyvbemutató december 12-én, 18 órakor az Írószövetség Bajza utcai székházában volt, ahol az esten Réger Ádám beszélgetett a szerzőkkel, illusztrátorokkal, és Árkossy Ilona színművész felolvasott a mesékből. A könyv megrendelhető: www.magyarnaplo.hu oldalon.

 

A szarvas-szultánkisasszony, török népmesék Tasnádi Edit fordításában, és Oláh Katalin illusztrációival.

2011.09.30. Budapest, PIM

Emlékkiállítás nyílt, Tóth Árpád születésének 125. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban, Az Árnyból szőtt lélek címmel, melyen Tóth Árpád érmem is szerepel. A megnyitó szeptember 30-án pénteken 17 órakor volt, beszédet Jókai Anna író mondott. A kiállítás 2012 április 01-ig, hétfő kivételével, naponta 10 - 18 h-ig látogatható. Bp. 1053 Károlyi M. u. 16.  

2011, Zsámbék

A 4-dik zsámbéki női szerzetes sír, 2011-ben készült el, Marika néni, Szociális testvér emlékére. A domborműveken két oldalt a szerzetesrend alapítója Slachta Margit, és az embléma, alul a nővér tanítói tevékenységének ábrázolása látható.

2011. Tokaj

Mikes Kelemen emléktáblám avatása a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban, a Tokaji Írótábor utolsó napján. Cikk az eseményről: www.kulcsmagazin.hu/cikk.php

képek: www.tokajiirotabor.hu/archivum/2011/galeria3/

2011 Zsámbék

A zsámbéki barokk templom előtti támfalba faragtam egy kis meglepetést, ahogy kérték tőlem. Ez a kompozit állat, egy francia kőfaragáson, valamint egy magyar oltárterítőn is szerepel, és még valószínűleg sok helyütt, ilyen, vagy hasonló formában. A négy evangélista attribútum figuráinak elemeiit ismerhetjük fel benne, összegyúrva eggyé. Az oltárterítőn, biztos, hogy tudatosan az evangélistákat ábrázolták így, de a párizsi könyvtár kőfaragásán is valószínűleg e célból jelenik meg ez a fantázia lény, bár ott más, valamilyen assszír előkép is ihlethette. Itt én mindenképp az evangélisták jelképeként alkalmaztam.  

2011 Bakonygyepes

Egy tanár ember, iskolaigazgató emlékére terveztem és faragtam ki ezt a síremléket idén tavasszal. Fontosnak tartom ebben a műfajban a szobrászat jelenlétét, mert itt erőltetettség nélkül alkalmazható, itt tényleg szükség van rá! Hacsak egy-egy dombormű, egy plasztikailag jól kigondolt alapforma "képében" is, de jelen tud lenni. A művészet, nem lehet csak öncélú, egoista létforma, mert akkor megkérdőjelezi önmagát, létjogosultságát. Kell, hogy helye legyen az emberek életében, hogy szolgáljon, hogy adjon, és akkor élni fog! Akkor van értelme a kísérletezésnek, a játéknak, az autonóm munkáknak is, mert, ha van szabad áramlása a szellemnek, akkor nem hal meg a művészet, nem fullad önnön céltalanságába. 

2011.05. Nagyberki, fotózás

Nagyberkiben, Apám szülőfalujában fényképeztünk. A portrém Oláh Mátyás testvérem fotózta, Apám és nagynénim a kosár mögül, és a kovács műhelyünk fújtatója pedig az én képeim.

2011 Sajtó

Megjelent az áprilisi Magyar Naplóban, egy kis ,,szubjektív írásom, (ahogy egy barátnőm találóan mondta), Tóth Menyhértről! A június 02 - 06 -ig tartó, 82. Ünnepi Könyvhéten, (Vörösmarty tér), a Napló standjánál, vagy a hét szombat estéjén, (júni. 04),  induló Magyar Napló hajón el is lehet olvasni! Akiket érdekel a szépirodalom, azok ez alkalmakból kedvezménnyel vásárolhatnak a lap korábbi, és friss számaiból, és a kiadó könyveiből! www.magyarnaplo.hu  

Egyéni kiállítás, 2011 április, Budapesti Unitárius Galéria.

A meghívó nyomtatását, a Széphalom Könyvműhely támogatta. www.szephalom-konyvmuhely.hu  A meghívó tervezése és nyomdai előkészítése, Pető Zsuzsa Alíz grafikus munkája.

A kiállítás:

2011 Áprilisban, megvalósult, az nka támogatásával, és sok-sok baráti segítséggel, második egyéni kiállításom a Budapesti Unitárius Galériában. A megnyitón Beke László művészettörténész mondott szakmai értékelést. Kisplasztikák, portrék, rajzok, és egy szobrom, Hermész, szerepelt a tárlaton. Bemutatott munkáimat 2001 és 2010 között készítettem, de a többségük 2004, azaz  az egyetemi évek, a diploma után született. Minden kedves látogatómnak köszönöm az érdeklődését!  www.unitariusbudapest.hu

2010 Zsámbék, Bakonyoszlop

Premontrei sírok, a Premontrei Férfi Kanonokrend két elhunyt tagjának emlékére készültek. Ferenc atya emlékén az oldalsó figurák a kereszt lábánál: evangélista Szent János, alapjául a Zsámbéki barokk templom szószék szobrát vettem, és egy miséző pap, aki az elhunytat idézi. A sír lábán egy idézet olvasható Evangélista Szt Jánostól.

József atya,  az ,,Esperes Úr" sírján, Szent József és egy Szentség imádást végző pap figurái láthatók a kereszt mellett két oldalt. A síremlék alapjának mezőjébe Székelykeve és Bakonyoszlop nevei, templomai vannak bevésve, papi pályája indulásának, és befejezésének helyszínei. 

2010.03.24. - 04.05. Franciaország, Angers, 25-dik A. I. Salon

Türelemüveg

Angers Salon. A 2009-2010- es évad 25.-szalonja, 2010 március 25-én csütörtökön nyílt meg a Cournonsky Salonban, és április 05-ig lehetett megtekinteni. A kiállítás témája a válság és az emberi jogok sérülése, ezeknek egymásra való hatása volt.

A kiállításon való részvételt, az nka támogatta. A kisplasztika megvalósítását saját erőből teljesítettem, így egy új, Türelemüveg címet viselő munkám-mal vehettem részt a tárlaton, amit kifejezetten erre az eseményre készítettem a kiírásnak megfelelően. A tematikus feladatok mindig próbára teszik az embert, de sok ötletelést követően meglett az igazi, és egy látványos műfajjal párosítva, úgy érzem, sikerült érdemben reflektálnom a felvetett problémákra.

2010.02. Bakonygyepes

A helyi, premontrei nővérek emlékére építtetett bakonygyepesi Lourdes-i barlang, az ott élő hívek, különösen a Glózer család, ambícióit, és alkotó erejét dícséri. Hálájuk és szeretetük jeléül, önerőből hozták létre ezt az imádságos helyet. Megbízásukra, örömmel mintáztam meg Szent Bernadett figuráját.

2010.03. Zsámbék

M. Kinga premontrei nővér síremléke
A három zsámbéki premontrei emlék

2010.02. Budapest

Megjelent Kő Pál, Kossuth díjas szobrászművész, Csillagbojtár című könyve, melyben, közel 100 művészről, különböző események, felkérések kapcsán írt művészeti írásai olvashatók.

Részem a munkában, a könyv képszerkesztése volt. Belső fotók összegyűjtését, valamint azok egy részének és a borító fotónak készítését végeztem. Ezen kívül az írások közt megtalálható, mesterem, Valaki című szobrom avatásához írt beszéde.

A könyvbemutató 2010 február 26-án pénteken a Magyar Írószövetségben volt. A könyvet bemutatta Német Miklós Attila újságíró.

 

2009 08.20. Zsámbék

Márton atya, premontrei szerzetes és Zsámbéki plébános, felszenteli a sírt

Elkészült, és Szent István ünnepén felszentelték Király Lőrinc kőszobrász síremlékét Zsámbékon.  

A síremlék tervét, Király Lőrinc szüleinek faragott piszkei síremléke alapján készítettem, kis változtatásokkal. Így közös munkának tekinthető, de az alap koncepció mindenképp az övé. Még halálában is tanított, segített, bíztatott, feleségén, barátain keresztül. Igyekeztem megbecsülni a felkérést, meghálálni a bizalmat és továbbadni az üzenetet. Süttői mészkőből faragtam az emléket,  klasszikus magyar márványból, egészen pontosan félmárványból. Szeretem ezt a követ, mert megmunkálva sem válik táj idegenné, és az itthoni éghajlatot is tökéletesen bírja, szépen öregszik, patinázódik, nem reped meg, nem málik szét. A gótikus stílus szeretete hozta Lőrincet Zsámbékra, és valószínűleg szenvedélyes kőfaragó hivatástudatában is ez játszott szerepet. Ez utóbbi nálam is így esett, művészkedésem hajnalán, rózsaablakos kerámiákat terveztem, készítettem, így nagyon is otthon éreztem magam most ebben a munkában, találkozott végre kedvenc témám az anyagával.

2009.08.14. Tokaj

A táblát leleplezték: A Tokaji Ferenc Gimnázium igazgatónője és Szakolczay Lajos író, művészeti író.

2009 augusztusában felavatták a Tokaji Írótábor keretén belül, az Irodalmi Milleneumi emlékfalra került, Kazinczy Ferenc emléktáblám. A korábbi domborművek mind, egy-egy könyvborítót ábrázolnak, idén az egyik új emléktábla elkészítésével engem bíztak meg. 

Témám, Kazinczy Ferenc Tövisek és virágok című könyvének könyvborítója volt. Az eredeti borító kaktusza helyett, Kazinczy Tokaj-hegyről készült grafikáját mintáztam meg. Tokaj-hegy látképe, az Írótábornak is, nyelvújító Kazinczynak is emblematikus képe, bár a mintázásban én nem ezt hangsúlyoztam. Inkább a táj ábrázolás, a távlat, valamint az eredeti grafika fogalmazás módja foglalkoztatott. Beleképzelni magam ebbe az ismerős magyar tájba, melyet akárhol is járok, mindig megbámulok, amit más is lát, ahogy Kazinczy is, mindenki ugyanúgy, mindenki máshogy. Most kicsit visszaadhattam valamit abból, amit már régóta gyűjtögetek, szívok magamba táj bámészkodásaim során, közben örülhettem annak, is, hogy ezt nem csak én látom! 

2008.08. / elmélkedés

Imre portréja 2011

Modell és szobor. Kell e modell egy szobor megalkotásához? A természet utáni mintázást, a kortárs művészettörténet vajon miért kárhoztatja, és szorítja a stúdium kategóriájába? Akármit is mondanak, én előnyben részesítem ezt a metódust, sőt, szerintem így érdemes csak igazán! Pécsi mesterem azt mondta, gondolom mondja is még, hogy a téma csak ürügy a lényeg a szobor! Én azt mondom, a téma több mint ürügy, és a szobor sajnos sokszor kevesebb a témánál! Mert a téma Isten munkája, a szobor meg az emberé. De mint az ember az Istené, így a szobor, bár elsődlegesen az emberé, de végül mégis csak újra az Istené. Vagyis a szobor egy megismerési, illetve megismertetési lehetőség. Olyan szellemi termék, amely a természetet, a világot emberi nyelven újrafogalmazza, tömörít, elhagy, kiemel, szubjektív új képet hoz létre. Egyszeri képet ad egy állandóan változó látványról, de egyszerre több aspektust sűrít egybe. Szubjektíven láttat, mint a szobrász személyén keresztül, de kollektív emberi nyelven, mivel az alkotó egy erős kifelyezési kényszerrel megáldott ember. S mint a szobrászat a látszattal ellentétben, mégiscsak szellemi foglalkozás, Istennek, mint a legfőbb szellemi lénynek így megint csak van beleszólása! Persze ez az alkotón is múlik, mivel az Úr a szabad akarat jogát fenntartja! Tehát, ha hívom beleszól, ha nem hívom, nem szól, de én mindig hívom!

Pajzs, Pécs 1999 - Pécs, Mecsextrém park 2008

Találkoztam Pajzsommal, új helyén, a Mecsextrém ökopark területén felállítva, ez ugyan, csak egy virtuális találkozás volt, a szoborlap.hu-n sétálgatva történt, de nagyon örülök azért neki, pont ezért! Ezúton is köszönöm a feltöltőnek, akit ott uzmari néven van jelen, és amíg jómagam le nem fotózom, ide is az ő szép képeit töltöm fel! Sajnos élőben még nem néztem meg, ezt az egyik kedvenc munkámat, de a fotók alapján tényleg jó helyet kapott! Így hát, ha nem is kerül már vissza többet az egyetem udvarára, akkor sem panaszkodhat, panaszkodhatok! Itt mégiscsak többen láthatják, és több helye van neki is, hogy láthassák, körbejárhassák. Ez fontos is, mert a háta is rejt meglepetéseket, ahogy a fotók is jól mutatják. Itt most érvényesülhet erről az oldaláról is, ahol egy hatalmas gyűrű, a "fogantyú" található, míg régi helyén ez a nézet takarásban volt!   www.kozterkep.hu/~/5360/Pajzs_Pecs_2008.html

 

2008.12.08., Bakonygyepes

Ősszel elkészült és a tél elején helyére került a második bakonygyepesi síremlék, ez ott a második összesen a negyedik darab! Idén elhunyt Anzelma nővér kapta, Szent Anzelm mellett Anzelma nővér tevékenységének fő motívumai láthatók az oldalsó és a láb domborművein!  Egy varroda és egy kötöde, mivel a szerzetesnővér ezeket a munkahelyeket alapította szülő falujában, megélhetést biztosítva ezzel a falubelieknek és két rendtársának.

Mint mindig, most is olyan igénnyel terveztem és valósítottam meg az emléket, hogy az imádságra szólítsa a látogatót. Életünk, halálunk, azaz a sorsunk Isten elé helyezzük, Őrá figyelve, Őhozzá igazodva. Így a halál nem tragédia, de egy nagy megpróbáltatás, egy szenvedéssel teljes átváltozás, ezt a kínt pedig csak az olthatja, ha látjuk és örökké szem előtt tartjuk az értelmét, a célját, egész életünket alárendelve ennek a tudatnak. Szobraim, faragásaim vízuális gregoriánok, amelyek felemelni szándékozzák lelkünket az Úrhoz.  

 

2008 05 / Ellentét - pár

Pécsre terveztem ezt a szobrom, egy pályázat kapcsán, 2008 reneszánsz témája buzdító volt számomra, művészet felfogása miatt. Így, bár pályázatra készült, én autonóm munkának tekintettem, s bele is illik saját programomba.

Lektorátus által összefoglalt műleírás, (a pályázatom alapján):

,, A plasztika kiindulópontjául a művész Leonardo emblematikus Vitruvius illusztrációját választotta, mint amely a reneszánsz művészet állandó törekvését, hogy a tudomány rangjára emelkedjen, jól illusztrálja. A művészeti oktatás kapcsán itt kapcsolódna össze a programban a mű és Pécs szellemisége. A két megjelenített mozdulatot a szobrász két figurával adja elő, kettős ellentétpárt létrehozva: a geometria és az organikus forma ellentétét, valamint a férfi és női principium ellentétét; mindkettővel egyben az idea és a természet örök ellentétét is megjelenítve."

Értékelés: ,,Invenciózus, részleteiben jól végiggondolt, kvalitásos köztéri mű terve, amelynek azonban semmi köze a public art szemléletéhez. Köztéri szoborként való megvalósítása indokolt lenne, de nem public art pályázaton."

Úgyhogy nem sikerült igazán alkalmazkodnom a kiíráshoz, de lett egy jó szobrom! Ezért érdemes pályázni, hogy az ember az ötleteit meg is valósítsa néha, és ha lesz egy új munkája, már nyert is!

 

2008 04/ Szombathelyi emlékmű terv

2008 áprilisban készítettem Szombathelyre ezt az emlékmű makettet, egy meghívásos pályázat résztvevőjeként. Két fiatal lány történetének szándékoztak, a város és civil szervezetek emléket állítani. A Holocaust időszakában, egy keresztény leány, egy sárga csillagot viselő zsidó vallású nővel karonfogva sétált, Szombathelyen a nyílt utcán, miközben ezt az akkori rendeletek tiltották. Szolidaritását internálással büntették.  Számomra, a szeretetből fakadó nyílt, és őszinte összefogás, az áldozat vállalás és az áldozat elfogadása, valamint az igazságtalansággal szembeni bátor, de szelíd lázadás a fő szellemi tartalma ennek a témának.

Műleírás:

A trapéz alapú talapzaton három dombormű van, a két oldalsó, a leány figurák identitását, a középső egy ószövetségi zsidó szertartást ábrázol, amint zsidó papok vállukon viszik a frigyládát, hogy a bajban, megpróbáltatásban Isten segítségét kérjék.

A két leány figura mozdulata, pedig azt a pillanatot mutatja, amikor a katolikus lány odalép és karját nyújtja a zsidó lány felé, aki elfogadja ezt a gesztust. A döntés pillanata ez, a határozott vissza nem vonandó döntésé, a segítség nyújtásban és a segítség elfogadásában.

Koncepcio:

A talapzat szemből jobb oldali domborműve a frigyládát ábrázolja, ez a zsidó nő alatti dombormű. A zsidóság jelképével szándékozom jelezni az ő identitását, míg a bal oldali domborművön, a katolikus lány alattin, a tabernákulum jelenik meg. A frigyláda és a tabernákulum jelzi az Isten által az emberekkel kötött szövetséget, a lányok magatartása pedig, az összefogást, az Ó- és Újszövetség parancsainak követését, a szeretet parancsának megélését, amire Isten nélkül kevéssé képes az ember. Szemből, az emlékmű függőleges tengelye mentén találkozik a két kéz, majd a talapzat frontális domborművén, ugyanennek a tengelynek mentén helyezkedik el a papok vállán vitt Szövetségláda. A Törvény és a törvény megélése. Ez a tengely jelöli  az utat, amely Istentől az emberhez, az embertől az Istenhez vezet.      

2008 09 24 / műleírás

 

Elkészült a 3. premontrei síremlék, helyére került a zsámbéki temetőben! Natália szerzetesnőnek állít emléket, akinek neve születést, Krisztus születését jelöli. Az oldalsó, és a láb domborművei ezért Betlehemet ábrázolnak. Fölül oldalt két angyal lebeg, egyik a gyermek Jézusra tekint le, a másik a Megváltó glóriáját tartja. A láb domborművén van a jászol kis Jézussal és mellette az istálló állataival. Zsámbékon már két emlékkő, "fejfa" van kész az ötből, így  kezd összeállni az emlékhely, a premontrei temető rész, tervezett új képe! Remélem Istennek is tetsző! Dolgozom a 4-dik darabon, ami Bakonygyepesre kerül, ahol szintén nyugszik két szerzetes nővér, egyiküknek már tavaly elkészült az emléke. Novemberben kell befelyeznem a munkát, remélem mélóképpen sikerül az is, sok munka van még rajta! D.J.K.! O.K.

2008 08 / Pajzs - 1999

A Pécsi Tudomány Egyetem udvaráról, a Mecsextrém ökoparkba került, Pajzs című, 1999-ben készült szobrom. Az egyetem 5 évre kölcsön adta ezt a munkám, 4 másik szoborral együtt, egy "köztéri kiállítás", vagy ideiglenes szoborpark létesítésére a Mecsextrémnek. Egy korai munkámról van szó, Pécsen, egyetemi első éveim alatt készítettem. Átmenetet képez az improvizatív és a tervezett előre megkomponált alkotás között, ebből adódnak esetlenségei, de ezzel együtt a már felvállalható, életképes munkáim közé tartozik. A pajzs fontos eszköz az életben, szobrom a harcokban használtakra asszociál, méghozzá Kinizsi Pál pajzsára, ezért párosítottam a malomkővel.   Kicsit sajnálom, hogy az Egyetemről, ahol megfogant ez az ötlet, majd meg is valósult, és ahol már 9 éve állt, most elkerült ez a plasztikám.

2008 08 / emlék kő

 

Készülnek a Premontrei Női Kanonokrend elhunytjainak síremlékei. Eddig kettő lett felállítva, az egyik Bakonygyepes a másik Zsámbék temetőjében, (rommal szemközt). Az emlékek, a Zsámbékon régen volt hagyományos szíves sírokból,  (a régi apáca temetőben és a régi köztemetőben láthatók ezek), lettek továbbkomponálva. A szívből kinövő kereszt, Jézus értünk való szeretetéből vállalt szenvedését a megváltást mutatja. A szerzetesek és minden igaz hittel vallásos ember vállalja, Krisztus példájára, a hűséges szeretetet Isten és ember társai iránt, és ezzel együtt, a lemondások, vagy botlások okozta szenvedést is. A Premontrei Női Kanonokrend tagjainak életét, munkáját is ez az önmagát nem kímélő áldozatos szeretet hatja át. Mindegyik sír egy-egy végigimádkozott élet szimbóluma, imádságos életük folytatásaként, hogy ne legyen teljesen igaza a zsoltárnak: "Nem a halottak dícsérnek téged, Uram, sem azok kik a halálba szállnak: Hanem mi akik élünk, álldjuk az Urat mostantól fogva és mindörökké!".

Reimsi Katedrális 2008 - OK

2008 08 14 / idézet

 

,,A bölcsesség dícsérete

Benne ugyanis lélek van, amely értelmes, szent, a maga nemében egyetlen, sokrétű, finom, könnyed, mozgékony, átható, tiszta, világos, sérthetetlen, a jót kedveli, éles, akadályt nem ismer, jótékony, emberbarát, állhatatos, szilárd, bátor, mindenható, mindent lát és áthatja a szellemet, a gondolkodó, a tiszta és a legfinomabb lényeket. Mert a bölcsesség mozgékonyabb mint bármi, ami mozog, tisztaságánál fogva mindenen áthatol. Hiszen Isten erejének lehelete és a Mindenható dicsőségének tiszta kicsordulása, ezért nem érheti soha semmi folt. Az örök világosság kisugárzása, és az Isten működésének tiszta tükre és jóságának képmása." (Bölcsesség 8)

2007

A Lyukas óra 2007 őszi számában megjelentek, grafikáim és fotók szobraimról, érmeimről, valamint szakmai önéletrajzom. A Magyar Írók Egyesületének folyóirata, XVI. évfolyam, 9. szám.

2008 augusztusában, a Magyar Naplóban, az Írószövetség irodalmi havilapjában jelentek meg fotók szobraimról, köztük a Valakiről is.

2007.09.03. Zsámbék Valaki avatása

Valaki című szobrom avatása volt Zsámbékon, 2007 szeptemberében.

A szobor szeptember 3-án a Zsámbéki Premontrei Szakiskola udvarán, (Zsámbék Piac köz 8.), lett felállítva, megtekinthető tanítási napokon.

Avató beszédet mondott:

Kő Pál

Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész

Részlet az avató beszédből:

,,A Valaki kőszobor. Egyszerű, szép munka. Erő és fiatalság a leeresztett szemhéjak alatt tűnődik, töpreng a hatalmas ember.

Gondolkodik, gondolkodó ... ruhában van, mai fiatal legény. Rodin Gondolkodója jut eszünkbe hirtelen, aztán ugyanolyan hirtelen elhessentjük a látomást, mert erőltetett az összevetés. (- Ennél azért többre vagyunk képesek!-)

A klasszikus mester remekműve, beleégett a szobrászat szerelmeseinek és a szobrászatot maguk is művelők retinájába. Az a jó August Rodin szobrában, hogy kortalan. Az Oláh Katié viszont mai szobor. Ez ejt igazán rabul bennünket, hogy végtelenül természetes, nyugodt fiatalembert ábrázol, Aki itt ül. Itt a nyüzsgő élettel teli iskolaudvaron ..., így még nagyobb a kontraszt.

Az iskola fontos hely, amely örökké megújul. Életünk jelentős részét itt töltjük és itt tanulunk vadonatúj ismereteket, erkölcsöt, rendet, ... itt tanuljuk meg a köszöntést, a másik ember megbecsülését, a szeretetet, tiszteletet. Itt tanulunk alapfontosságú, lényeges dolgokat. ...

... A tanítási alapelvem a PÉLDA! Példát kell mutatni a gyermekeimnek és a növendékeimnek is. Ki mint él úgy ítél. Fontos még az empátia. Nagyon nehéz megmondani 1-2 év után is, hogy ki a tehetséges, és ki nem. Kiből lesz művész. Sokszor a nehezen induló, csendes, visszahúzódó gyermekből szakad ki egy kiálltás... egy hatalmas égig hallatszó sikoly. A szobrászat filozófikus műfaj. Csendes töprengések, meditálások, fohászok idején jön el az ihletett pillanat... a teremtés ideje. Fontos az a szellemi, fizikai kondíció, ami létrehívja a semmiből a maradandót a művet. Sok esetben egy elkezdett, ottfelejtett munka nem folytatható! Szerencsére itt Oláh Kati Valaki című kőszobra jó példa arra, hogy a megragadott idea, mindvégig magas hőfokon tartva megszületett. Megszületett egy értékes, maradandó szobor mindannyiunk örömére."       

A szobor elkészítését támogatták:


Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete

Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti kar

Oktatási és Kultúrális Minisztérium

Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete

nka - Nemzeti Kultúrális Alapprogram

Zsámbéki Premontrei Női Kanonokrend

2008.10.02. / ikonográfia

Solymár - Búsuló Krisztus, ? műve
Búsuló Krisztus a Schlagl-i Premontrei Szerzetesrend Múzeumából

Rodin, vagy nem Rodin? Esetleg Rodin is csak úgy lopta? Talán a feltörekvő Michelangelo, a Pieta kompozíciót, mint korábban már jól bevált formát, elcsente, hogy ezzel befuthasson? Nem, az emberi kultúra fejlődésének, a száj-, vagy esetünkben a szemhagyomány útján való terjedés, és közben a témák alakítása az adott korhoz, természetes útja! A búsuló Krisztus ikonográfiai típusa már létezett Rodin előtt, sőt a barokkban nagy divatja volt! (Ahogy a Pieta típusa is elterjedt volt már a gótikában!) Rodin, mint felvilágosult szobrász, pusztán ez új szellemi áramlathoz igazította az ismert képet! Az önmagát megváltó ember! Ez az ő találmánya szoborban! Én pedig csak visszaadtam az embert, annak akié! Búsuló Krisztus - önmagát megváltó Gondolkodó - Krisztus követő ember, Valaki, bárki, mert erre mindenki meghívást kapott! A XX-dik, és méginkább a XXI-dik század emberének be kell látnia lassan, hogy nem tudja megváltani önmagát! Észre kéne venni azt Aki van, és aki minket minden bajban megsegít!

2007.09.

artportal.hu/magazin/kozugy/szoboravatas-zsambekon

Hit és hitelesség - Antall István írása

Az igényesség és a belső szigor már a tanulmányt is műalkotásként fogalmaztatta meg vele. Oláh Katalin ráadásul a kezdetektől a látvány költészetét kereste, nem ismert száraz iskolai leckefelmondást, munkáiban az egyszerű ábrázolást minden esetben a gondolati líra tette élettelivé. Nem a kész szobrokhoz fazonírozta történteit, hanem a mozdulatban, a gesztusban, a jellemben találta meg az egyetemest, azt a drámaiságot, amely elszakítja a köznapiságtól a jelenséget.

Plasztikai tájékozódása nem mondható stíluskeresésnek, a felületkezelés, a külsőségek, a hatásos megoldások soha nem érdekelték, alkata tartotta távol a szobrászi teatralitástól. Korszerűségét nem egyszerűen a hagyományok ismerete, hanem a kultúra egészének újraértelmezése mozgatja, ekképpen távol esik tőle minden anakronizmus, dogmaként értelmezhető térbeli konzervativizmus. A szakma egészének ismeretén és tiszteletén belül keresi az összetéveszthetetlent és a sajátosat.

Művészi elhivatottságának erkölcsi alapja kikezdhetetlen: a munka és az invenció nem egymást kizáró, de termékeny kettőse, különös sajátja ennek az erőteljes személyiségnek, aki a törékeny nő alakjában mutatja magát nekünk. Pécs és Budapest, Rétfalvi Sándor és Kő Pál a két mester, de élnünk kell a gyanúval: Oláh Katalin legszigorúbb tanára, önmaga. A Valaki című szobor a modellben a gondolkodó embert láttatja, a Krisztuskövetőt, a kételyeivel, szorongásaival, bánatával és reményeivel együtt élőt, azt az embert, aki a hétköznapi hányattatások során keresi a harmóniát, a belső békét, a megtartó hitet.   

Valaki, Pécs, PTE-MK 1999, gipsz
Valaki, Zsámbék, Premontrei Szakiskola bejárata, 2003, süttői mészkő

2005 10.10.- 12.02. Ferenciek tere

,,Csak az a kérdés, hogy amire az Emberfia eljön talál-e hitet a földön" - Szent Lukács evangéliuma

Pieta - című szobromat, 1999-ben Pécsen csináltam meg először kisplasztika méretben, majd 2005-ben a PONT:ITT:MOST köztéri szoborpályázaton nyertem vele, és elkészíthettem szobor méretben is. Így a Budapesti Öszi Fesztivál keretében megrendezett kiállításon a Ferenciek terén be is lett bemutatva 2005 őszén.  

Koncepció: E munkám az eltűnt időben láthatatlanná vált test, látható lenyomata. A pieta tematikájú szobrok talán legjellemzőbb vonása, a nőalak drapériája, jellegzetes redőzésével, melyet kiemeltem a kompozícióból és önállóan megjelenítettem, rábízva régi és új tartalmak közvetítését. A köztéri kiállítás lehetővé tette, hogy a nézők közvetlen kapcsolatba kerüljenek a szoborral. A láthatatlan Madonna ölébe bárki beleülhetett, vagy felidézhette magában Krisztust Szent Anyjával, saját elképzelése ízlése szerint. A járókelőkre volt bízva, hogy lássanak, érezzenek, higgyenek, vagy kételkedjenek! 

2004. Biatorbágy, Gizella Otthon, Szent magyar család / Izsák és ábrahám saját tul.

,,Válaszd a bölcsességet! 

Fiaim, halljátok atyátok intelmét, jól figyeljetek! Mert jó a tanítás, amelyet adok nektek, az útmutatásom, csak el ne hagyjátok! Magam is egyetlen fia voltam apámnak, szelíd és kedves az anyám szemében. Nos tanított és így beszélt hozzám: ,, Őrizd meg szívedben a szavaimat, tartsd meg a parancsaimat és boldogan élsz. Tégy szert bölcsességre, szerezz okosságot, ne feledd el és ne térj el számnak szavaitól. Ne hagyd el, akkor majd megoltalmaz, szeresd, akkor majd őrködik fölötted. A bölcsesség kezdete: szerezz bölcsességet, minden vagyonodon vegyél okosságot! Öleld magadhoz, akkor majd fölemel, tisztességre juttat, hogyha átkarolod. Díszes koszorúval ékesíti fejed, és pompás koronát ajándékoz neked." Hallgasd hát meg, fiam, fogadd el szavaimat, akkor nagy lesz száma élted éveinek. Megmutatom neked a bölcsesség útját, egyenes lesz az út, amelyen járatlak. Semmi nem gátolja lépteid, amikor jársz, és ha gyorsan szaladsz akkor sem botlasz meg. Tartsd meg intelmemet, ne tágíts tőle! Őrizd meg hiszen az életed! Ne lépj a gonoszok ösvényére, és a gonosztevők útján ne járj! Hagyd el, s ne menj rajta tovább, kanyarodj el tőle, s úgy folytasd utadat! Ha nem tesznek rosszat, aludni sem tudnak, nincs nyugtuk, ha mást tőrbe nem csalhatnak. Amit esznek, az a gonoszság kenyere, és az erőszak borát isszák. Az igaz ember útja, mint a hajnal pirkadása, egyre világosabb, míg fényes nap nem lesz. A gonoszok útja olyan, mint a sötét éjszaka, maguk sem tudják miben botlanak meg. Figyelj, fiam, a szavaimra, nyisd ki a füledet a beszédemre! Ne téveszd el őket soha a szemed elől, és őrizd meg a szíved közepében! Mert élet annak, aki megleli őket, gyógyulás az egész testének. Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert hiszen belőle indul ki az élet. Tartsd távol magadtól a száj hamisságát, távolítsd el az ajkak álnokságát! Egyenest előre nézzen a szemed, legyen egyenes a szemed pillantása. Egyengess sima utat a lábadnak, legyenek biztosak mind az útjaid. Se jobbra se balra ne térj le az útról, és a gonosztól tartsd távol a lábad." (Példabeszédek 4)

2003. Plastica dreams, Műcsarnok, Budapest

Plastica dreams, szobrászat az installáció után, fiatal szobrászok kiállítása volt 2003 nyarán a Műcsarnokban. Kurátorok: Készman József és Százados László. A tárlaton két drapéria témájú munkámmal szerepeltem, mind kettő kisplasztika. Az egyik a Pieta című szobrom elődje, a másik egy két ponton felfüggesztett kompozíció. Katalógus is megjelent a június 17 - augusztus 3 között megtartott szemléről, borítója fent látható.

www.balkon.hu/balkon03_09/03forian.html

Műalkotásba illesztett önportré - Pszeudo Szibilla, 1998

1999. Pécs, Műalkotásba illesztett önportré, fotóművészeti kurzus / (idézet)

,,Bölcs mondások / Ezt mondja az Úr: Átkozott az az ember, aki emberben bízik, aki halandóra támaszkodik, és szíve elfordul az Úrtól.  ...  Áldott az az ember, aki az Úrban bízik, akinek az Úrban van reménye." (Jeremiás 17) 

,,A nép vaksága / Sok mindent láttál, de nem figyeltél oda, a füled nyitva volt, mégse hallottál. Igazságosságában az Úr magasztossá s dicsővé akarta tenni a törvényt." (Izajás 43)